İhtiyaç Haritası, ihtiyaç sahiplerini, destek olmak isteyen birey, kurum ve kuruluşlarla buluşturan sosyal bir kooperatif. İlk olarak 2015’te “Birleşmiş Milletler Kalkınma Platformu” (UNDP) Sosyal Fayda Zirvesi’nde lanse edildi.

İhtiyaç Haritası’nın amacı; ihtiyaç sahiplerini ve destek olmak isteyen kişileri ortak bir platformda buluşturmak.

Okul malzemelerinden, sokak hayvanları malzemelerine farklı ihtiyaçların karşılanması için çözüm üretmeye çalışan bir sosyal girişim. Hatta sosyal bir proje için çalışacak gönüllülerin bulunmasına dahi yardımcı oluyor. Farklı şehirlerdeki ihtiyaçlar ve destekler bir harita üzerinde gösteriliyor. Böylece harita üzerinden bireysel destekçiler kolaylıkla yardımcı olabiliyor. Aynı zamanda şirketler ve sivil toplum kuruluşları da bu platform üzerinden destekçilerle buluşabiliyor.

6 Şubat 2023 tarihinde ülke olarak yaşadığımız büyük felaketin yaralarının sarılmasında İhtiyaç Haritası değerli bir etki yarattı.